FLORIAN CHELU MADEVA

 

    S-a nascut la 21 Martie 1952 la Oradea, Judetul Bihor, din parintii Gheorghe, originar de pe meleagurile lui Constantin Noica, Teleorman, si Alexandrina, originara de pe cele ale lui Mihai Eminescu, Botosani. Este absolvent al Liceului Teoretic si al Scolii de Arta “Francisc Hubic”, clasa prof. Bokor Barnabas. Activeaza la Teatrul de Stat Oradea din Ferbruarie 1976. Este casatorit cu Iuliana Baican Chelu si au o fata Alexandrina. Semneaza Madeva, (logofonist) nume dat de Constantin Noica care semna corespondenta cu Medava.

    Scrie, compune, dramatizeaza, traduce si coordoneaza spectacole de teatru, muzica, poezie: L. Andreev, L. Ghersew, D. Solomon, M. Gorki, I. Creanga, Fr. Hubai, V. Alecsandri, M. Eminescu, A. Gala, N. V. Gogol, M. Eliade, C. Noica, C. Aimatov, Ion Barbu, Lucian Blaga, Iosif Vulcan, A. Rimbaud, W. Shakespeare, J. W. Goethe etc.  Viata de teatru si muzica l-au asezat pe scena langa actorii: Leopoldina Balanuta, Radu Beligan, Amza Pelea, M. Fotino, Ion Caramitru, Octavian Cotescu; regizorii: , Al. Colpacci, Ion Cojar, Al. Darie, V. I. Frunza Dan Alecsandrescu; Alina Hiristea; scriitorii: D. Solomon, M. Hubay, A. Dohotaru etc.

    A realizat PRIMUL ROCK SIMFONIC ROMANESC, la 21 Iunie 1993, cu Orchestra Filarmonicii din Oradea, dirijor Romeo Rimbu, conceptualizand, dezvoltand si teoretizand PRIMA FORMA DE ROCK FILARMONIC DIN LUME, (integrare de valori) astfel ca peste 50 de spectacole muzicale de rock au prins viata: Beatles, Rolling Stones, ABBA, John Lennon, Creedence Clearwater Revival, George Harrison, Paul McCartney, Simon & Garfunkel, Nirvana, Santana, Omega, Radu Serban, Doors, John Denver, etc. Sustine anual, incepand cu 1995, la 6 August (Schimbarea la fata), concertul rock comemorativ Give Peace a Chance, in amintirea tragediei de la Hiroshima din 1945.

    A sustinut, la 2 Oct. 1998, la invitatia  consilierilor de la Presedentia Romaniei, Mugurel Stan si Narcis Munteanu,  un concert in Parcul Palatului Muzeului COTROCENI, spectacol la care a participat si presedintele Romaniei de atunci, D-l Emil Constantinescu.

    A realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din Romania un CD muzical colectiv primul Rock Coral-Simfonic Discografic din Romania pe versurile lui Mihai Eminescu, intitulat Mari melancolii si aspre indignari si patru volume de COLINDE.

    I s-a conferit, cu ocazia aniversarii a 150 ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, BREVETUL si MEDALIA EMINESCU 150 de ani din partea Presedentiei Romane, si a Ministerului Culturii din Romania.

    Sonet muzical, idee conceputa prin similitudine cu sonetul literar, este cea mai mare provocare adresata culturii europene si nu numai si a fost inregistrata la Oficiul Roman al Dreptului de Autor la 30 Nov. 2001 (Sf. Andrei).